ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΎ ΕΡΓΟΥ «3D Printing in VET» (Τρισδιάστατη εκτύπωση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση)

Το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ως επικεφαλής εταίρος του ευρωπαϊκού έργου: «3D Printing in VET» (Τρισδιάστατη εκτύπωση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση),

 διοργάνωσε την εκδήλωση παρουσίασης των τελικών αποτελεσμάτων,  στο  «Σπίτι του Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου», τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι εντεταλμένοι σύμβουλοι της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αλεξάκης Γεώργιος και κ. Κώτσογλου Κυριάκος ενώ η κα. Νικητάκη Μαρία, Προϊσταμένη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) χαιρέτησε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμα τους συμμετέχοντες. Την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης εκπροσώπησε η κα. Βουράκη Εριέττα.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο κ. Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης, Δ/ντής Κατάρτισης Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ και συντονιστής του έργου, μετέφερε το χαιρετισμό της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κας Μαρίας Λιονή, ενώ παρουσίασε τις εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις που υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο και τη συνδρομή του φορέα στην υλοποίηση του έργου. Η κα Τσεκούρα Δήμητρα, οικονομική υπεύθυνη του έργου παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία του έργου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι επιμέρους δράσεις που αναπτύχτηκαν κατά την διετή υλοποίηση του έργου από την κα. Καλλιόπη Ροδοπούλου, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του EELI, εταίρο του σχεδίου ενώ η  κα. Ζερβάκη Γεωργία, συντονίστρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του EELI παρουσίασε την πλατφόρμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τρισδιάστατη Εκτύπωση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση». 

Το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίδει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν ακολουθώντας το σύνδεσμο https://elearning.3dprintinginvet.eu/

και να παρακολουθήσουν εξ’ αποστάσεως, ασύγχρονα,  τις παρακάτω ενότητες: 

Ενότητα 1 - Τεχνική / Εισαγωγική Ενότητα

Ενότητα 2 - Εισαγωγή στην Τρισδιάστατη Εκτύπωση   

Ενότητα 3 - Η Τρισδιάστατη εκτύπωση στην Εκπαίδευση

Ενότητα 4 - Τρισδιάστατη σχεδίαση και/ή εκτύπωση

Ενότητα 5 - Επισκόπηση Διαδικασιών CAM

Ενότητα 6 - Εγκατάσταση ενός Τρισδιάστατου εκτυπωτή

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 30 ώρες και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του, οι χρήστες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης με βαθμούς ECVET: 5.

Το σχέδιο  συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+ και υλοποιείται στο πλαίσιο των Στρατηγικών Συμπράξεων του τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Εθνική Μονάδα παρακολούθησης του σχεδίου είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Τέλος, οι διακρατικοί εταίροι του σχεδίου που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασαν τις πιλοτικές εκπαιδεύσεις και τις δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου που  υλοποίησαν στις χώρες στις χώρες τους (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Γερμανία). Στο σχέδιο συμμετέχουν οκτώ (8) εταίροι από έξι χώρες (6) με εμπειρία στην εκπαίδευση της τρισδιάστατης εκτύπωσης.  Το εταιρικό σχήμα το οποίο συμμετείχε στην υλοποίηση του έργου ήταν: το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ – Συντονιστής εταίρος και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΕLI) από την Ελλάδα, το KARLSRUHER INSTITUT FUER TECHNOLOGIE (KIT - Γερμανία), το CENTRO INTERNAZIONAL PER LA PROMOZIONE DELL’ EDUCAZIONE E LOSVILUPPO ASSOCIAZIONE (CEIPES - Ιταλία), το Escola Tecnica de Imagem e Comunicacao Aplicada (ETIC - Πορτογαλία), το UNIVERSITA TELEMATICA INTERNAZIONALE (UNINETTUNO - Ιταλία), το WYZSZA SZKOLA EKONOMII I INNOWACJI W LUBLINIE (WSEI - Πολωνία) και το INERCIA DIGITAL SL (INERCIA - Ισπανία). 

Παράλληλα στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διήμερη τελική διακρατική συνάντηση των εταίρων όπου συζητήθηκαν οι υποχρεώσεις τους ενόψει της υποβολής της τελικής έκθεσης του έργου στην Εθνική Αρχή Παρακολούθησης του Προγράμματος Erasmus+, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες επέκτασης του έργου και τη νέα περίοδο. Οι εκπρόσωποι των εταίρων είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή στο γραφείο της και να την ενημερώσουν για την εμπειρία τους από την υλοποίηση του έργου και να μοιραστούν τις εντυπώσεις από την διοργάνωση της τελικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου.  Στο τέλος η Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου τους έδωσε αναμνηστικά δώρα.